vrijdag 21 maart 2014

door te seksen

Asha ten Broeke begint op pagina 30 van Volkskrant Magazine een essay over Robert Trives' parental investment-theorie, waarover later meer. Omdat Robert Trives een evolutiebioloog is, begint het artikel in de Apenheul, bij de Bonobo-apen. Asha ten Broeke ziet daar hoe de bonobovrouwtjes een conflict oplossen door te seksen. (Omstanders noemen deze bonobovrouwtjes sletten; nature of nurture - vraagt Asha ten Broeke zich terecht af.)

Ik probeer me voor te stellen hoe bonobovrouwtjes een conflict oplossen door te seksen. Het voorval dat Asha ten Broeke beschrijft gaat over walnoten: bonobo's vinden walnoten erg lekker; er ontstaat een conflict als het ene vrouwtje meer walnoten heeft dan de ander. Wat er precies gebeurt moet ik zelf invullen, bijvoorbeeld met dit filmpje: de ene bonobo achtervolgt de ander agressief, maar op het moment dat de een de ander aanraakt verandert de agressie instantaan in op z'n hondjes, terwijl de apen elkaar daarbij overigens niet aankijken, maar veel in het rond. Elkaar aankijken op z'n hondjes is trouwens lastig, dat snap ik ook wel.

Maar hoe zorgde de seks er nou voor dat het conflict opgelost werd? Werden de walnoten nu wel goed verdeeld? Was de benadeelde partij na de seks de oneerlijke verdeling vergeten, of had ze er vrede mee, nu de bovenliggende partij de moeite had genomen om even seks met haar te komen doen? En bij wie lag het initiatief eigenlijk in dit incident: bij apin die te weinig walnoten had, of bij de apin die verweten werd te veel walnoten te hebben? Conflictoplossing met geweld vind ik - maar dat heeft natuurlijk van alles met mijn - onze - opvoeding te maken - gemakkelijker te begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten